Организатор
PROGRESSIVE
АРХИВ

Category Retail Forum 2016

На 24 ноември 2016 г. за втора година се проведе Category Retail Forum. Този път събитието беше с фокус върху Топ 5 марки, които бяха обявени в общо 18 категории от сектор „Търговия с бързооборотни стоки”. Агенциите за проучване на пазара и потребителите представиха пред присъстващите, повече от 170 участници, кои брандове са лидерите в отделните сегменти и кои от тях трайно са останали в съзнанието на потребителите.

 

По време на форума за първи път бяха раздадени наградите Best Local Retailer за най-добра регионална търговска верига. За целта се проведе онлайн гласуване, при което локалните търговски вериги бяха разделени в 7 региона. Въпросът, на който трябваше да отговорят анкетираните беше „В коя регионална търговка верига (с 3 или повече магазини) реализирахте най-високи продажби от началото на 2016 г. досега?”.

Право да гласуват имаха 4000 мениджъри от компании производители, вносители и дистрибутори на бързооборотни стоки, подбрани чрез специална селекция от базата данни на PROGRESSIVE. От списъка бяха изключени „Билла”, „Метро”, „Кауфланд”, „Лидл”, „Фантастико”, специализирани магазини за алкохол и захарни изделия, био магазини, зоомагазини, детски магазини, аптеки, козметични магазини и дрогерии, фирмени магазини, киоски.

Анкетата се проведе в периода 24 октомври – 20 ноември в партньорство с „ИПСОС България”. Печелившите получиха плакет от PROGRESSIVE и парична награда под формата на ваучери от генералния партньор на събитието - „МЕТРО Кеш енд Кери”.

  • За район Северозападен наградата спечели „Крид” ЕООД с магазини „Богат Беден” в Монтана;
  • Североизточен – „Трънчев” ООД в Шумен с BULMAG;
  • Регион София-град – „Фреш - Маркет 2008” ООД, София;
  • Централен северен район – магазини „Лайф”;
  • Югозападен район – „Бета 111” с магазин БГ Маркет, Благоевград;
  • Югоизточен район - Супермаркети „Болеро”, Бургас;
  • Централен южен регион - Супермаркети „Лекси”, Пловдив.

--------------------------------------

Презентации:

Как се развива пазарът на бързооборотните стоки през 2016 г. 

С 5 пункта се е увеличил индексът на потребителското доверие през третото тримесечие на 2016 г., спрямо година по-рано, достигайки 84. С тази добра новина започна първата лекция в общия панел на Category Retail Forum, която бе водена от Мина Дашева от „Нилсен България”. Така по този критерий България изпреварва средноевропейския индекс на доверие, който е 81. През последната година агенцията отчита ръстове на пазара на бързооборотните стоки. Увеличението на пазара на хранителни продукти към август-септември’16 е 3% в обем и 4,7% в стойност. На пазара на нехранителни продукти растежът към юли-август’16 е с 8,6 на сто в обем и 5,1% в стойност.

 

---

Развитие на традиционната търговия в България

Обзор на развитието на традиционната търговия направи Владимир Чириков от ICAP България. В изследването му, 100-те водещи търговци на дребно с бързооборотни стоки и основни храни, бяха анализирани по приходите им от продажби. Според данните на агенцията през 2015 г. пазарният дял на топ 100 местни търговци е 15,7%. В топ 10 на местни/традиционни търговци на ICAP попадат следните вериги магазини: CBA, Janet, Триумф, CBA Коме, Лекси, BulMag, Пацони, Фреш Маркет, My Market, Болеро. От стоте най-големи търговеца от традиционната търговия, най-голяма част през 2015 г. са в София (18), следват Варна (9), Бургас (9), Пловдив (5), Стара Загора (3),Шумен (2) и Русе (2).

---

Кой, къде и как рекламира?

Бързооборотните стоки заемат дял от 44% от рекламата в телевизия и преса в България, стана ясно по време на презентацията на Иво Цеков, управител на „Пиеро 97”. Рекламираните стоки са предимно хранителни продукти, козметика, напитки и битова химия. По отношение на разпределението на рекламните бюджети в сектора на бързооборотните стоки (общо за телевизия и преса) 32% са на хранителните стоки, 29% за козметика, 28% за напитки и 11% за битова химия. В телевизия рекламират 226 рекламодатели от сектора. Топ 20 рекламодатели на бързооборотни стоки правят 65% от ТВ бюджетите за реклама.

 

---

Динамика на българския промоционален пазар

Какво се случва на бързооборотния пазар през погледа на промоциите. Или по-точно какво показа анализът на промоционалните активности в брошури (хартиени и онлайн), печатни реклами във вестници и телевизионни спотове. Това е фокусът на агенция Focus Bulgaria. А задачата на регионалния мениджър на агенцията Ния Дианова по време на Category Retail Forum беше да покаже кои са най-промотираните хранителни и нехранителни категории, производители и брандове, както и кои са най-честите видове промоции на пазара на бързооборотните стоки у нас.

 

 

Панел "Храни"

Снакс

В потребителско проучване, направено от JTN Research, 72,3% от запитаните отговарят, че са консумирали солети през последните три месеца (проучването е направено през месец ноември 2016 г.), 61,9% картофен чипс, 41,3% царевични пръчици, 36,3% крекери и т.н. „За най-предпочитания сегмент от категорията „Снакс” – солетите, консуматорите биха платили цена в диапазон 0,5лв. – 1лв. 66% от мъжете и 79% от жените консумират солети поне веднъж  месечно и вземат предвид средно 1,8 марки при покупката на този продукт, независимо от локацията на търговския обект”, каза Даньо Димитров, изпълнителен директор на JTN Research. На въпроса „Коя е първата марка чипс, хлебен чипс или царевичен чипс, която ви идва наум?”, запитаните подреждат топ 5 марки по следния начин: Chio Chips,Чипи, Друга, Lays, Ruffles.

---

Сладки изделия

Категорията „Бисквити” отбелязва ръст в стойност от 8,8% и ръст в обем от 4,1%, показват данните на „Нилсен България” (МАТ период август –септември`16), представени от Живко Стоянов, изследовател „Пазари”. Нумеричната дистрибуция на тези продукти е 75%. По отношение на важността на търговските канали 36,1% се падат на супермаркетите, 34,5% на големите търговски обекти, 22,7% на малките магазини и 5,9% на киоските. При продажбите доминират обикновените бисквити. Те са водещ сегмент във всички видове търговски обекти, достигайки най-високи нива на реализация в малките магазини – 58%. Топ 5 марки, подредени по азбучен ред, според данните на „Нилсен България” са: „Белвита”, „Милка”, „Мираж”, „Роден край”, „Траяна”.

---

Консервирани храни

81,8% са консумирали лютеница през последната една година, показва количествено изследване, направено в началото на ноември от агенция BluePo!nt на градското население на възраст от 25 до 64 г. с извадка от 600 човека. 75,7% са си купили майонеза, а 75,5% пастет. „Проучването показва, че през студените месеци повече се консумират месни консерви (49,3%), лютеници (38,7%,), сладка (35,2%), майонеза (34,8%), рибни консерви (32,5%), зеленчукови консерви (32,1%) зеленчукови консерви, пастет (25,4%)”, каза Юлиан Добрев, управител и директор „Анализи” в BluePo!nt. 54,1% купуват спонтанно лютеница, когато са в магазина, а 45,9% предварително я планират и добавят в списъка си за покупки. На въпроса „Когато говорим за лютеница за коя марка се сещате първо?”, участниците в проучването са подредили топ 5 така: „Дерони”, „Олинеза”, „Първомай”, „Хорцето”, „Чира” (собствена марка на Lidl).

---

Кисело и прясно мляко

83% е пенетрацията на прясно мляко, показват данните на „Потребителски панел” на „ГфК България”, представени от Гергана Маринова, мениджър „Обслужване на клиенти”. В този процент влизат прясното мляко, което е индустриално производство, домашното и UHT млякото. 37% купуват домашно прясно мляко, а 3% потребяват домашно приготвено, показват данните към МАТ август 2016. Средно потребителите купуват по 2,4 л на покупка. Съвсем разбираемо пенетрацията при киселото мляко е 97%. Само 3% от потребителите консумират домашно приготвено кисело мляко. Тук количеството на покупка е 1,1 л. Пенетрацията на био кисело мляко е 25%, а на овкусено кисело мляко 15%. Топ 5 марки в категория „Натурално кисело мляко”, подредени по азбучен ред са: „Боженци”, „Бор-Чвор”, „Верея”, „Домлян”, „Елена”.

---

Сирене и кашкавал

Категорията „Сирена” расте в стойност главно поради увеличение в средната цена и в изразходваните средства на покупка, показват данните на „Потребителски пенел” на „ГфК България”, представени от Димитър Начев, консултант изследовател. Ръстът в стойност при тази категория е 2,6% (МАТ август `16). Най-голям пазарен дял от 24% в стойност при сирената (МАТ август `16) се пада на малките хранителни магазини, следват минимаркетите (22%), супермаркети (19%), хипермаркети (16%), пазарите, домашното производство и други заемат 12%. Делът на собствени марки при сирената е значително по-нисък, в сравнение с бързооборотните стоки като цяло, и бележи лек спад. Топ 5 марки в категорията „Бяло сирене”, подредени по азбучен ред са: „Добруджанско Ситово”, „Елена”, „Лакрима”, „Маджаров”, „Родопско чудо”.

---

Месни продукти

62,9% от запитаните потребители определят качеството на месните продукти, които се предлагат на пазара като средно. Това показва национално проучване, направено от агенция „Прагматика” в началото на ноември сред мъже и жени от 18 до 64 години, живеещи в градове с над 50 хил. жители. „За 19,1% месните продукти, предлагани в търговските обекти са с високо качество, 10,3% смятат, че качеството е ниско, 4,5% - много ниско и едва 3,2% са на мнение, че качеството е много високо”, каза Диньо Маджаров, директор „Изследвания” в „Прагматика”. 42% са по-скоро съгласни, че българските месни продукти са по-добри от вносните, докато 38% по-скоро са несъгласни. 44% от участниците в проучването са напълно съгласни, че в миналото месните продукти са били по-вкусни. Топ 5 на марките месни продукти, подредени по така нар. „Спонтанна известност” са: „Орехите” (28%), „Бони” и „Леки” (по 23%), „Маджаров” (22%), „КФМ” и „Тандем” (14%), „Народен” (12%).

---

Кафе

5,1% ръст в стойност на пазара на кафе, регистрира „Нилсен България”. Данните, представени от Ангелос Георгиу, мениджър „Услуги за търговските вериги”, показват още, че в обем той се е увеличил с 5,0%, а промяната в цената е +0,1% (МАТ септември`16 vs. МАТ`15). Българинът си остава почитател на кофеиновата ароматната напитка – пазарният дял в стойност на кафето с кофеин е 98,5%, а на безкофеиновото 1,5%. ХоРеКа каналът съвсем естествено се нарежда на първо място в реализацията на този продукт с дял в стойност от 46,0% за 2016 г., следват хранителните магазини с площ над 41 кв. м. с дял в стойност от 41,3% и традиционната търговия с 10,0%. Пазарът на капсули нараства, но все още остава нишов. Кафе специалитетите също се развиват. Топ 5 марки (в стойност), подредени по азбучен ред са: Jacobs, Lavazza, Nescafe, Nova Brasilia, Spetema.

---

Безалкохолни напитки

76% от участниците в проучване на „Маркет ЛИНКС” заявяват, че през следващата година консумацията им на бутилирана вода няма да се промени. Това става ясно от националното представително проучване, направено в края на октомври сред мъже и жени на възраст от 18 до 56+ години, живеещи на територията на цялата страна. Резултатите бяха представени от Станислава Чипова, експерт методолог и мениджър „Проекти”. 77% ще останат верни на натуралните сокове, 76% на студения чай, 69% на енергийните напитки и 68% на газираните. През последния един месец 89% от запитаните заявяват, че са консумирали бутилирана вода, 79% газирани напитки и 69% натурални сокове. През последните три месеца 35% от участниците в проучването са консумирали студен чай, а 18% енергийни напитки. Топ 5 по познатост на марката (първа посочена) се нареждат следните продукти: Coca-Cola, Derbi, Fanta, Pepsi, Schweppes.

---

Високоалкохолни напитки

11% от анкетираните консумират уиски поне веднъж седмично показва проучване на JTN Research, направено специално за Category Retail Forum`16 и представено от Даньо Димитров, изпълнителен директор. Той представи данни и за ракията, водката и джина. Делът на проникване на уиски сред консумиращите алкохол е 86%, при водката този показател е 67%, при джина 54%, а при ракията 82%. 43% от мъжете и 26% от жените пият уиски поне веднъж месечно, 73% от мъжете и 46% от жените пият ракия поне веднъж месечно, 29% от мъжете и 16% от жените пият водка поне веднъж месечно, а за джина показателите са 15% от мъжете и 8% от жените. 69,9% заявяват, че купуват уиски от голяма верига магазини (хипермаркети). При въпроса „Коя е първата марка уиски, която ви идва наум?”, запитаните подреждат топ 5 така:  Johnnie Walker, Jack Daniels, Ballantine`s, Jameson и Black Ram (по 5,6%), Tullamore Dew.

---

Панел "Нехрани"

Перилни препарати

Общо 23% от потребителите използват повече от един вид перилни препарати (прахообразни, течни, или капсули). Това показаха резултатите от проучване на „Ноема”, проведено през месец октомври 2016 г. Данните от изследването бяха представени от Венера Николова. На въпроса „Кой от следните видове перилни препарати ползвате в момента?”, 73 на сто са заявили, че използват прахообразни перилни препарати, 41% - течни, 20 на сто –капсули и 29% използват омекотители. На финала беше обявен топ 5 на марките след задаването на въпроса: "Ако трябва да посочите само една марка, която смятате за Ваша основна марка (тази, която ползвате най-често), коя е тя?: Ariel, Savex, Bonux, Persil, Perwoll.

 

---

Миещи и почистващи препарати

В категорията на миещите и почистващите препарати през погледа на потребителите ни потопи мениджърът проекти в BluePoint Цветелина Димитрова. Проучването, направено от началото до средата на ноември 2016 г., показа чистят ли българските потребители и как, както и какви са техните предпочитания при избора им на препарат за определено помещение и с конкретна функция. Данните от изследването, показват, че през последните 6 месеца най-купуваните препарати са били за съдове (89,4%), за тоалетна – течни и блокчета (86%) и универсални препарати за почистване (82,6%). Класацията на марките препарати за почистване на баня, тоалетна и фаянс (спонтанна известност), изглежда така: Medix, Domestos, Cif, Cillit Bang.

---

Тоалетна хартия и салфетки

Как потребителите определят тенденциите в категориите "Тоалетна хартия" и "Салфетки", представи Елена Колева, Deputy Research Director в агенция „Прагматика”. Проучването на агенцията беше проведено в средата на ноември 2016 г. Оказа се, че преобладаващата част от хората (58%) избират между 2-3 марки тоалетна хартия. При анализа си на факторите, влияещи върху потребителската оценка, агенцията проследява каква е представата на пазаруващите за оптималната тоалетна хартия. И тя е плътна, мека, трипластова, с цена до 2 лв. за 4 броя ролки, бяла или с цветни щампи, българска, с добра перфорация и слаб аромат. Класацията на брандовете според потребителите: Emeka, Milde, Zewa, Familia, Zebra, Belana.

---

Грижа за тялото

Най-забавната презентация по време на Category Retail Forum в панел Нехрани беше тази на Стоян Нинов, директор "Изследвания" в LOGO Market Research and Consulting. Освен, че представи резултатите от проучването на агенцията с изключително чувство за хумор, Стоян показа и любопитни факти, свързани с разбиранията и нагласите на потребителите към основните продукти, попадащи в категорията - дезодоранти, душ гелове и лосиони за тяло. Класация на марките мъжките дезодоранти според предпочитанията на анкетираните: Nivea, Adidas, Boss, Old Spice, Gillette.

 

---

Грижа за лице

За първи път на PROGRESSIVE събитие, данните за развитието на дадена категория дойдоха не от агенция за проучване на пазара или потребителското мнение, а от търговска верига. Как се развиват продажбите и какви са потребителските предпочитания към продуктите за грижа за лицето разказа компанията, която има най-добър поглед над категорията – „dm България”. Гергана Харалампиева, която е асортимент мениджър "Грижа за лицето" в компанията представи данни от проучване, базирани на продажбите в магазините от веригата за периода от 1 октомври 2015 г. до 30 септември 2016 г. По данни на dm 5-те най-продавани продукти в стойност за този период са мицеларна вода (400 мл), дневен крем против бръчки 55+ (50 мл), измиващ гел за лице за проблемна кожа 3 в 1 (150 мл), дневен крем за зряла кожа (50 мл) и мицеларна вода за чувствителна кожа (400 мл). Топ 5 Марки в стойност, подредени по азбучен ред: Balea, Garnier, L’Oreal Paris, Mixa, Nivea.

---

Продукти за мъжа

От всички продукти за мъжа, най-висока за периода септември’15 – август’16 е пенетрацията при мъжките дезодоранти (26%). Това представи консултант изследователят в "Потребителски панел" на "ГфК България" Мария Вельова. При продуктите за след бръснене, пенетрацията е 14 на сто, при шампоаните – 12%, следват мъжките душ гелове с 8 на сто и мъжки сапуни – 5%. За периода септември’15 – август’16 сравнен с септември’14 – август’15, проучването на агенцията показа, че най-сериозен ръст в стойност има при душ геловете (38,8%), следвани от тоалетните сапуни (37,1 на сто), шампоаните (6,1%), продукти за след бръснене (3,0%) и дезодоранти (0,3 на сто). Toп 5 марки душ гелове в стойност: Avon, Adidas, Denim, Nivea, Str8.

 

---

Грижа за косата

Положително развитие на категорията "Грижа за косата" отчете директорът "Потребителски панел", "ГфК България" Весела Калчишкова за периода септември’15 – август’16 спрямо същия период година по-рано. Пенетрацията в категорията е 85%, ръстът в стойност е +1,9%, разходите на домакинството за продукти от категорията са се увеличили с 1,4 на сто до 32 лв. От всички продукти, влизащи в категорията най-голям дял в стойност имат шампоаните (52%), следват боите за коса (33%), балсами (8%), стилизиращи продукти за коса (5%) и маски за коса (3%). От всички видове продукти, най-голямото увеличение в стойност през последната година е това на маските за коса (+31,6%). Топ 5 марки в стойност: Head&Shoulders, Schauma, TEO, Nivea, Здраве.

 

---

Продукти за бебето

При анализа на категорията старши изследователят в „Ноема” Катрин Николова се спря върху 5-те вида най-използвани бебешки продукти, които се променят в зависимост от възрастта на бебето/детето. Катрин обясни причините поради които дадени продукти спират да се ползват от майките след навлизането на децата им в определена възраст и кои продукти идват на тяхно място. Част от информацията на „Ноема” показваше кои са най-използваните марки продукти в зависимост от възрастовата група, в която попадат бебетата/децата. Класация на брандовете според спонтанната разпознатост: Бочко, Nivea, Johnson’s baby, Teo bebe, Mustela.

 

---

Орална хигиена

Интересен подход при проучването на потребителските нагласи в категория "Орална хигиена" беше използвал мениджърът „Бизнес развитие” в „Маркет ЛИНКС” Добромир Живков. В изследването му бяха включени респонденти, подбрани чрез квотна матрица по пол, възраст и тип населено място и потребители на BG-Mamma с висока активност (с над средното ниво честота на постове). Целта на проучването на „Маркет Линкс” беше да сравни нагласите и пазарното поведение на две основни групи - всички лица над 18 годишна възраст и активните потребители на форума BG-Mamma. С помощта на резултатите от проучването, Добромир Живков успя да идентифицира водещите тенденции на пазара. Една от тях беше склонността на активните потребители и лидерите на мнение да бъдат първите, които биха откликнали на иновациите на пазара. Първа посочена марка пасти за зъби: Colgate, Astera, Aquafresh, Blend-a-med, Lacalut.

 

 

 


CATEGORY Retail Forum 2015

Развитието на търговията с бързооборотни стоки в цифри

На 11 декември 2015 г. за първи път се състоя CATEGORY Retail Forum – ново събитие, организирано от списание PROGRESSIVE. Форумът събра представители на различни компании от сектор „Търговия с бързооборотни стоки”. Те имаха възможността да научат как се развива пазарът на дребно у нас и каква е динамиката в различните продуктови категории.

Водещи маркетингови агенции за проучване на пазара представиха данни и анализи, които насочиха компаниите към конкретни решения за развитието на дейността им и планирането на бизнеса през следващата година. Пазарните дялове на отделните сегменти и драйвърите в категориите също бяха част от дискутираните теми.

 

ПАНЕЛ "ХРАНИ"

Производството на храни отбелязва положително развитие

Владимир Чириков, Мениджър „Пазарна информация”, ИКАП България

По данни на „ИКАП България” водещите 50 търговски вериги в страната държат близо 46% от търговията на дребно с бързооборотни стоки (през 2014 година). През 2015 г. този дял се очаква да се увеличи до 50%. Делът на водещите 10 търговеца е приблизително 37% за 2014 година и ще нарасне до 40% през настоящата година, но очакванията са за сериозни размествания през 2016 година поради излизането от пазара на „Пени”, свиването на операциите на „Пикадили” и „Карфур”, както и реорганизациите в търговско обединение ЦБА.

Производството на основни храни през миналата година е достигнало 2 520 тона. Като водещи сектори в обем са се отличили производството на брашно, слънчогледово масло, хляб и хлебни продукти, млечни продукти. Общо средно за периода 2011 – 2014 година производството на храни се е увеличило с 3,1% и отново се откроява слънчогледовото масло, чиято продукция за посочения период се е увеличила средногодишно с 15,2%. Ядките също бележат средногодишен ръст от 24,2%.

Негативен е трендът в производството на напитки показват данните на „ИКАП България”. През 2014 г. то се е понижило до 1 698 млн. л, което е спад с 87 хил. л в сравнение с 2013 година. Водещо в този сектор е производството на безалкохолни напитки и вода (61%), пиво (29%), вино (6%). Общо за периода (2011 – 2014 г.) производството на напитки е намаляло средно с 0,2%.

Общият оборот на Топ 20 на компаниите в хранителната индустрия достига 2,3 млрд. лв., а 749 компании от сектор „Храни” правят около един милион лева оборот. Интересен е трендът на ръст на приходите от продажби по сегменти, където водещи са растителните и животински масла и мазнини, преработка на чай и кафе, шоколадовите и захарни изделия, варива и готови ястия.

Отбелязва се и друга положителна тенденция – през 2014 г. износът на храни е достигнал 1 513 327 млн. евро или близо 6% ръст на годишна база. През 2013 г. той е бил 1 422 711 евро.


Бъдещето на собствените марки - в центъра е потребителят

Тюдор Попа, Анализатор "Пазари", KANTAR RETAIL

Факторите, които ще окажат въздействие върху развитието на пазарната среда в бъдеще са свързани със средствата, с които купувачите ще разполагат, за да покриват ежедневните си нужди, нарастващата тенденция за увеличаване на застаряването на населението и урбанизацията, каза Тюдор Попа от KANTAR Retail.

Според него търговците днес залагат предимно на приоритетите да се диференцират от останалите участници на пазара, разчитат на засилените промоционални активности и консолидацията, а стратегиите им са свързани с борбата между малките и големи търговски формати, развитието на електронната търговия и възходът на дискаунт магазините.

Собствените марки са във фокуса на ритейлърите, които искат да се развиват и да постигнат устойчив ръст, защото чрез тях те могат по-ефективно да управляват продажбите си. В Европа продажбите на продукти от тази категория продължават да растат. Начело на класацията е Великобритания, където за последните дванадесет месеца собствените марки заемат пазарен дял от 47,7%, следва Холандия с 42,2%, Испания с 38,3%, Франция –36,4% и Германия 33,4%.

В борбата за пазарни дялове много търговци днес залагат агресивно върху промоциите. Това води до и отрицателни показатели за развитието на някои категории, както и до негативни ефекти върху доставчиците. Във Великобритания 69% от продажбите на категорията „Алкохолни напитки” се осъществяват през промоции, следват сладкарските изделия (67%) и напитките (66%).

Предложенията в категорията „Собствена марка” стават все по-интересни. Търговците се стремят да отговорят на нуждите на потребителите, оферирайки аналогични на А брандовете продукти, съобразени с местните вкусове. Разнообразието и диференциацията също са ключов елемент за положителните ръстове на категорията.


 

Млечни продукти – ръст при специалните сирена и маслото

Весела Калчишкова, Директор „Потребителски панел”, „ГфК България”

Категорията „Прясно мляко” бележи спад в продажбите в обем с -6,7% и в стойност с -6,2% за годишния период от октомври 2014 - септември 2015 г., спрямо същия период на миналата година. Това показват данните на „ГфК България”. Спадът се дължи на значителното намаление на средното закупено количеството на домакинство през втория период, както и на спада в честотата на пазаруване.

Пазарът на кисело мляко е доминиран от българските марки. Продажбите регистрират лек спад от -0,2% в обем и ръст от 4,1% в стойност. Промоциите са с не малък дял в покупките на домакинствата и се развиват, а марките на веригите държат 8% от пазара.

Сиренето леко нараства в обем и расте по-значително в стойност за годишния период октомври 2014 – септември 2015 година, спрямо същия период миналата година. Ръстът в стойност на категорията се движи от по-честите покупки и по-високата средна цена. Отчетен е значителен ръст на сиренето, закупено на промоция.

За същия годишен период кашкавалът нараства в обем с 6,7% и спада в стойност с -0,5. Причината за спада в стойност е значителния спад от 6,7% в средната цена за кг през втория период, който се обуславя отчасти и от ръста на промоциите в категорията. Домакинствата купуват средно 1,6 пъти по-рядко кашкавал в сравнение с бяло саламурено сирене и 2,5 пъти по-малко килограми за годината.

Специалните сирена регистрират сериозен ръст, както в обем, така и в стойност за периода октомври 2014 – септември 2015, спрямо същия период на миналата година. Тази категория привлича нови купувачи, което е основният двигател на ръста й, което се дължи и на увеличението в закупените количества на домакинство. Все още обаче категорията се купува от много по-малък % от домакинствата в сравнение с традиционните сирена и кашкавали.

Маслото регистрира сериозен ръст, както в обем (17%), така и в стойност (11%), което се дължи на увеличение на закупените количества на домакинство и лек ръст на честотата на пазаруване. Делът на промоциите нараства значително и през втория период достига 34%, което обуславя и спада в средните цени.


Месни продукти

Неда Кленска, Консултант изследовател, „Потребителски панел", „ГфК България"

Категорията „Месни продукти” за годишния период октомври 2014 – септември 2015 година, спрямо същия период миналата година бележи спад в стойност с -2,3% и в обем с -3,7%. Продажбите на собствени марки са намалели с -3 п.п., а промоциите са се увеличили с 6 п.п.

Малотрайните колбаси формират 52% от продажбите в обем и 35% от продажбите в стойност. Следват сурово-сушените със 17 % в обем и 29% в стойност, трайно варено-пушените с 14 % в обем и 18% в стойност.

От разгледаните подкатегории колбаси, единствено тази на сурово-сушените бележи положително развитие по отношение на пенетрацията, честотата и обема на покупка, но също така бележи ръст в стойност от 3,2%.

Средна похарчена сума (в лв.) за един килограм при закупуването на анализираната категория се е увеличила при сурово-сушените и трайно варено-пушените колбаси, и шунката.


Консервирани и замразени храни

Йоана Соколник, Анализатор „Проучвания", Euromonitor International

И в Западна и в Източна Европа от категорията „Консервирани храни” най-много се консумират консервирани плодове и зеленчуци – 66% и 61% в обем, съответно, показват данните на Euromonitor International. Следват консервираните месни продукти – 17 и 21%, и консервираните рибни продукти – 5% в Западна Европа и 14% в Източна.

Общите продажби в стойност на консервирани храни в Източна Европа възлизат на 53 млн. евро. В България 41% от продажбите на тази категория се формират от консервираните рибните продукти, следвани от консервирани плодове и зеленчуци (40%), консервираните месни продукти (13%) и консервирани ястия (6%).

Прогнозите на Euromonitor са, че през следващите четири години (2016 – 2020 г.) продажбите в стойност на глава от населението в Източна Европа ще достигнат 19,2 евро, а за България 8 евро на човек.

По отношение на категорията „Замразени храни” общите продажби в Източна Европа възлизат на 59 млн. евро. В България е най-голям делът на реализацията на замразени месни продукти – 47% от категорията, замразени рибни продукти и плодове и зеленчуци по 20% и 13% за замразените ястия.Според данните на Euromonitor през 2015 г. на глава от населението са консумирани 800 г замразени плодове и зеленчуци и месо, 300 г риба и рибни продукти и по 200 г замразени готови ястия. Агенцията прогнозира, че консумацията на продуктите от тази категория до 2020 година ще нарасне с 9%.


Безалкохолни напитки и вода

Диляна Шапчева, мениджър „Проекти", „Прагматика"

За да проследи развитието на категорията „Безалкохолни напитки”, агенция „Прагматика” проведе качествено и количествено проучване сред интернет потребители, мъже и жени, на възраст от 16 до 64 години, живеещи в областните градове. Резултатите от изследването бяха представени на PROGRESSIVE Category Retail Forum.

Анализът показва, че през последния месец газирани напитки са потребявали 77,8% от анкетираните, сок - 69,2%, фреш - 41,3%, разтворими напитки - 9,9%, студен чай - 25,7% и пунш - 9,3%.

91,5% заявяват, че предпочитат да купуват безалкохолни напитки от утвърдени производители. Въпреки, че 75,1% твърдят, че за тях марката е водеща при избора, а не цената, 68,2% биха заменили любимата марка с продукт, който е на промоция.

По отношение на здравословния аспект на тази категория 92,3% смятат, че газираните напитки съдържат вредни подсладители и оцветители, 87,2% са на мнение, че прекомерната консумация на газирани напитки увеличава риска от здравословни проблеми.

Ако натуралните сокове и газираните напитки бяха на една и съща цена, 75,3% от анкетираните биха предпочели соковете, показва проучването.

Интересен е фактът, че 70,5% от анкетираните обичат да експериментират с нови вкусове, а 16,1 % предпочитат нискокалорични газирани напитки.


Солени, сладки и шоколадови продукти

Живко Стоянов, Анализатор „Пазари”, „Нилсен България"

62% от българите консумират пресни плодове, 61% шоколад и шоколадови изделия и 58% сирене, показват данните на „Нилсен България”. 85% използват сладки и солени продукти като алтернатива на храненето, 65% консумират тези продукти, за да задоволят глада си между храненията, а 60% закусват с продукти от тези категории.

Има сезонност в консумацията на продукти от тези категории, показват анализите. Декември – януари 2015 е периодът, в който са реализирани най-големите продажби в категорията „Сладки изделия”. За солените изделия този период е юни – юли, а август – септември пък е етапът, в който достигат относителна важност от 20,5%.

Данните на агенцията за проучване на пазара показват, че сладките продукти доминират на пазара, но от своя страна солените отбелязват ръст и за втора поредна година са едн